Flat Preloader Icon

Sa radošću Vam prenosimo još jednu lepu priču koju je UNICEF podelio sa nama!

Ovom prilikom želimo da vas informišemo da je zahvaljujući Programu „Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse” koji UNICEF Srbija sprovodi sa partnerima, Kristina Stojanović (25) iz Požege stekla prvo radno iskustvo i plaćenu praksu. Kristina je nedavno ponosno ponela diplomu inženjerke tehnologije i biotehnologije i prema iskustvu starijih kolega, očekivala je da će i ona iskusiti isti začarani krug prilikom zapošljavanja – poslodavci i za prvi posao traže radno iskustvo, ne pružajući priliku mladima da ga steknu.
“Upravo je problem što većina poslodavaca očekuje da imamo radna iskustva, a ako nam ne ponudi da steknemo to iskustvo, nećemo ga ni steći”, kaže Kristina. Upravo Program „Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse” daje priliku mladima da steknu prvo radno iskustvo, koje im je toliko potrebno kada pristupaju tržišti rada. Tu priliku dobio je veliki broj mladih u Srbiji, a među njima je i Kristina, koja ovih dana završava dvomesečnu plaćenu praksu. „Kad sam dobila ovu radnu praksu to je bilo onako kako sam ja i zamišljala prvi posao. Svi su druželjubivi i hoće da mi pomognu. Svesni su da je ovo moj prvi posao nakon fakulteta i da sam ja u procesu učenja i zato se osećam prihvaćeno. Ja sam nakon osnovnih studija nastavila master studije, tako da sam i u procesu učenja i na praksi, ali za sada uspešno balansiram. Odgovara mi i drago mi je što mogu da se vratim u svoj grad Čačak i mislim da ću ovde ostati da radim“, objašnjava Kristina sa mnogo entuzijazma. Za mlade u Srbiji uzrasta od 15 do 24 godine, tržište rada je nepovoljna sredina, a pronalaženje posla jedan od najvećih izazova, najviše zbog nedostatka prethodnog radnog iskustva.
Nezaposleno ih je više od petine, za razliku od zemalja Evropske unije gde je nezaposleno oko 16 odsto mladih.

Zato UNICEF, sa partnerima, podstiče kompanije da se priključe programu, kako bi mladi imali priliku da poboljšaju svoj ekonomski položaj, a same kompanije sprovodile društveno odgovorno poslovanje.

ICEPS ostaje rame uz rame sa UNICEF-om i nastavlja da podržava rad ove organizacije u Srbiji, učestvujući u različitim aktivnostima za dobrobit dece i mladih!

Tags: